Sinds 1969 een begrip van ambachtelijk kwaliteitsijs in Vaals.


De winters in Nederland waren – gevoelsmatig - ijzig genoeg. Dáár hoefden Odone en zijn vrouw Giovanna Bez medio 1969 niets aan toe te voegen, toen ze in Vaals kwamen werken. Wel het genot van echt Italiaans ijs voor de inwoners en toeristen.

In een kleinere ruimte dan we nu als IJssalon Italia kennen, maar toen ook nog via de ijswagen die huis aan huis in de gemeente leverde. Ambachtelijk bereid, met hoorntjes die in die tijd eveneens zelf gemaakt werden. Gebaseerd op receptuur van mensen in Longarone, werd een klein maar fijn assortiment ijs aangeboden. Door de jaren werd dat aanbod uitgebouwd, steeds met dezelfde aandacht voor originaliteit en kwaliteit. Het oorspronkelijk karakter wordt o.a. gegarandeerd door jaarlijkse oriëntaties in Italie, o.a. op vakbeurzen.

De belangstelling voor het heerlijke ijs groeide met de jaren. Zo werd niet alleen de ruimte uitgebouwd maar ging ook de jonge generatie bijdragen aan het welzijn van de gasten. Het familiebedrijf geeft inmiddels aan 19 tafels binnen en wel 24 (van lente tot winter) op het terras, comfortabel en sfeervol plaats aan de vele bezoekers.
En verleent meeneemservice aan een aparte rijkgesorteerde balie, naast de bestelmogelijkheid om bijv. na de barbecue in eigen tuin een heerlijk ijsdessert te genieten. Of thuis op de bank, aan het eind van de dag. Als het niet ter opluistering van feestelijkheid is, zoals met de Italia-eigen tiramisu tijdens de Kerst of Oud en Nieuw.

Al die liefhebbers genieten geleidelijk ook van – zelfgemaakte - wafels, de ( evt. warme ) Strudel, of vlaaipunten van ambachtelijke bakkers. Vergezeld door een drankje dat uit een breed palet van soorten en smaken gekozen kan worden. Met waardering van de gasten worden er jaarlijks nieuwe produkten toegevoegd. Wat – bij alle vernieuwingen - bewaard bleef is de gezellige, warme inrichting in mediterrane stijl en vakmanschap. In 2012 is ons interieur geheel vernieuwd.

Zoals Vaalsenaren hun geboortegrond trouw blijven, houden zij ook uit den vreemde contact met hun IJssalon Italia. Geregeld komen ze, uit Duitsland, Belgie of van verder weg, de band vernieuwen, genieten van het ijs en de gastvrijheid. Daarnaast zijn er de vaste bezoekers uit de Euregio, een enkele keer BN-ers ( BD-ers, BB-ers ) die op Maastrichterlaan 26 aanlopen.

Vanaf 2003 werden Odone en Giovanna geleidelijk ontlast, en sinds 2006 lieten ze het werk in en aan de IJssalon in de vertrouwde hand van hun dochter Wally en haar man Roger, gediplomeerd ijsspecialist. Op de bekende plek ontvangen zij U, hun gasten, van februari tot de Kerst. Steeds met alle egards, soms bijna als familie. De kaart biedt inmiddels van de eenvoudige koffie, thee of fris, naast alcoholische dranken, tot uitbundige combinaties van enkele der 30 soorten ijs en diverse fruitvarianten – er zijn maar liefst zo’n 70 verschillende ijscoupes te bestellen.

Waarbij prijs en kwaliteit, zelfs landelijk gemeten, in een uitstekende verhouding staan. Te herkennen o.a. aan échte vanillestokjes of de kakelverse eieren, die in de dagelijkse bereiding worden gebruikt. Zo’n 50 jaar na de start van de ijssalon is er een innige omhelzing van de Nederlandse driekleur en Italiaanse tricolore: Fundament voor de geboden mix van passie en traditie: Italia draait om ijs, maar omringt met warmte.